Byta bromsarna själv

Oavsett om man håller på med rally eller inte kan det vara bra att kunna en del om sin bil. I den här artikeln förklarar vi steg för steg hur man byter bromsar på sin bil.5678055-two-new-brake-discs-for-the-carDet  finns det ett par saker man ska se till att ha till hands för att kunna byta bromsar:

 • Bromsskivor
 • Bromsbelägg (och eventuell monteringssats)
 • Pallbock
 • Fälgkors
 • Hylsnyckel
 • Kopparpasta

När man har alla dessa redo är det bara att börja:

 1. Lyft först upp bilen på pallbockar, arbeta aldrig under en bil som endast är upplyft av en domkraft, och ta av hjulen.
 2. Lossa bromsoken genom att skruva av bultar eller glidkolvar och fäll sedan ut bromsoket, men låt det inge hänga oavlastat i bromsslangen.
 3. Lossa skivan från hjulnavet, den kan vara fastlåst med en skruv eller av en låsning på en av hjulbultarna. Vissa skivor är integrerade med hjullagret, lossa i så fall centermuttern, som är låst med en låsbleck eller en saxpinne. Dra sedan isär hjullagret, var dock noga med att inte få in smuts i det.
 4. Är hjullagret integrerat i bromsskivan ska detta flyttas över från den gamla skivan till den nya, eller så kan man montera ett helt nytt hjullager.
 5. Tvätta bort fett från bromsskivans friktionsytor och återmontera skivan.
 6. Montera tillbaka bromsoket, om det är ett flytande bromsok ska man centrera det över skivan så man får lika stort utrymme mellan skivan och belägget på båda sidorna.
 7. Det är viktigt att provbromsa ett par gånger innan man slutligen ger sig ut på vägen

Det är viktigt att man alltid monterar nya bromsbelägg vid byte av bromsskivor, samt att man alltid gör samma åtgärd på båda sidorna, annars löper man risk för ojämn bromsverkan.

Category: Bil