Rallyförare

Det har funnits och finns ett antal riktigt duktiga förare. Är man intresserad av sporten får man inte gå miste om att lära sig mer om de här extrema förarna. 

Jari-Matti Latvala

Föddes 1985 i Finland. Han är en förare att hålla extra koll på. Mellan 2008 och 2012 körde han för BP-Ford men har sedan dess gått vidare till Volkswagen Motorsport.

Han fick faktiskt sin debut i det Brittiska rallyt under 2002 och 2008 kammade han hem sin första förstaplacering i en deltävling här i Sverige. Han blev därmed den yngste att vinna en WRC-tävling.

2010 tog han hem ännu en seger när han kom före veteranen Sébastian Ogier i Finlands VM-rally.

Sébastian Ogier

Fransmannen som ligger bäst till i årets rallytävling. Han känns redan som en veteran i sporten fastän hans första viktiga vinst kom 2007 i Peugeot 206-cupen.

Efter det kom vinsterna på löpande band. Han kammade hem vinst i Jordanien, Mexiko och Tyskland på kort tid. När han väl debuterade i England vann han med hästlängder och alla förstod vilken kraft de hade att göra med.

Sedan sin början har han tagit 16 segrar och 23 pallplatser så det är inte konstigt att han klassas som en av de bästa i sporten.

Colin McRae

Den yngste världsmästaren 1995. Inte nog med det tog han andraplatsen i ytterligare tre år: 1996, 1997 och 2001. Han föddes 1968 i Skottland och avled 2007.

Under sin rallytid körde han för flera olika stall: Citroën, Ford, Skoda och Subaru har alla fått tagit del av hans talang. Han tog 25 segrar under sin karriär. I slutet hade han dock lite problem eftersom FIAs lag som inträdde 2003 tillät inte att stallen hade fler än en bil. Det gjorde att McRae inte hade någon att köra för.

I mitten av september 2007 var McRae ute med sin helikopter. Med sig hade han sin femårige son, en vän till familjen och dennes barn. Strax intill hans hem, vid ett skogsområde i Jerviswood, tappad McRae kontrollen över helikopter och de kraschade. All omkom.

Pontus Tideman

Vårt nya stjärnskott inom rally är svensken Pontus Tideman. Född 1990 i Charlottenberg. Han är styvson till en man som redan kör aktivt i Rally VM: Henning Solberg. Så man förstår varför han blev intresserad av sporten.

Pontus tävlar ännu bara i svenska mästerskapet och ligger nästan alltid på en första eller andra plats när han deltar i ett lopp. Han har också vunnit Junior VM.